Witamina Słońca, czyli witamina D
W Polsce większość witaminy D uzyskujemy dzięki ekspozycji na światło słoneczne od mniej więcej końca marca/początku kwietnia do końca września.
Skąd czerpiemy witaminę D
Nasze ciało wytwarza witaminę D pod wpływem światła słonecznego na skórze. Większość ludzi powinna być w stanie uzyskać całą potrzebną witaminę D w ten sposób.
Wiele osób świadomie ogranicza ekspozycję skóry na promieniowanie ze względu na potwierdzone działanie zwiększające ryzyko nowotworu i przyspieszające starzenie się skóry. W Polsce, synteza skórna może być wystarczająca jedynie w okresie maj-wrzesień. Aby było to możliwe, należy wystawić co najmniej 18% skóry na bezpośredni wpływ słońca w godzinach 10-15. Taka ekspozycja nie powinna trwać krócej niż kwadrans. Zgodnie z aktualną wiedzą, naturalnie wytworzonej witaminy D nie możemy przedawkować.
Witaminę D otrzymujemy również z niewielkiej liczby produktów spożywczych, w tym z tłustych ryb, takich jak łosoś, makrela, śledź, tuńczyk, węgorz, karp i sardynki. W mniejszej ilości z – margaryn miękkich, wzbogacanych w witaminę D, jaj i produktów mlecznych.
Innym źródłem witaminy D są suplementy diety. W Polsce witamina D jest dostępna bez recepty w dawkach 400, 500, 800, 1000, 2000, 4000 IU. Pojawił się również preparat zawierający 7000 IU witaminy D w jednej tabletce. Witamina D dostępna jest również w preparatach multiwitaminowych, w oleju z wątroby dorsza czy też suplementach wapnia.
Na receptę dostępny jest alfakalcydol. Najczęściej stosowany w przypadku zaburzeń metabolizmu nerkowego witaminy D m.in., w zespole nerczycowym, niewydolności i przewlekłej chorobie nerek, krzywicy czy niedoczynności przytarczyc.
Skutki niedoboru witaminy D
Niedobory witaminy D stanowią bardzo istotny problem epidemiologiczny. Dotyczą one 50-80 % populacji. Niskie stężenie witaminy D w surowicy krwi oraz niewystarczająca jej podaż znacząco zaburzają fizjologiczną równowagę organizmu oraz powodują wzrost ryzyka rozwoju wielu przewlekłych chorób.
Niedobór witaminy D objawia się:
zanikiem mięśni,
spadkiem aktywności komórek budujących tkankę kostną,
zmniejszeniem wytwarzania włókien kolagenowych,
zahamowaniem perystaltyki jelit,
zmniejszeniem aktywności komórek nerwowych.
Długotrwałe niedobory witaminy D skutkują w wieku dorosłym częstszym występowaniem niektórych nowotworów, np. raka prostaty, raka piersi, jelita grubego i odbytnicy, płuc oraz trzustki, a także mogą być przyczyną stwardnienia rozsianego. Niedobór witaminy D jest także związany z wiekiem i ma różny wpływ na zdrowie. U dzieci prowadzi do krzywicy, a u dorosłych do osteomalacji (rozmiękczanie kości), w których dochodzi do zaburzeń mineralizacji macierzy kostnej ulegającej stopniowo mineralizacji.
ZALECENIA SUPLEMENTACJI WITAMINĄ D
(źródło: ZASADY SUPLEMENTACJI I LECZENIA WITAMINĄ D
– NOWELIZACJA 2018 r.)
NOWORODKI DONOSZONE I NIEMOWLĘTA
• 0–6 miesięcy: 400 IU/dobę od pierwszych dni życia
niezależnie od sposobu karmienia (1⊕⊕⊕);
• 6–12 miesięcy: 400–600 IU/dobę zależnie od dobowej ilości witaminy D przyjętej z pokarmem (1⊕⊕⊕).
DZIECI (1–10 LAT)
• u dzieci zdrowych przebywających na słońcu z odkrytymi
przedramionami i podudziami przez co najmniej 15 minut w godzinach od 10.00 do
15.00 bez kremów z filtrem w okresie od maja do września suplementacja nie jest
konieczna, choć wciąż zalecana i bezpieczna (1⊕⊕⊕);
• jeżeli powyższe warunki nie są spełnione, zalecana jest suplementacja w dawce 600–1000 IU/dobę, w zależności od
masy ciała i podaży witaminy D w
diecie, przez cały rok (1⊕⊕⊕).
• u zdrowych nastolatków przebywających na słońcu z odkrytymi przedramionami i podudziami przez co najmniej 15 minut w
godzinach od 10.00 do 15.00 bez kremów z filtrem w okresie od maja do września
suplementacja nie jest konieczna, choć wciąż zalecana i bezpieczna (1⊕⊕⊕);
• jeżeli powyższe warunki nie są spełnione, zalecana jest suplementacja w dawce 800–2000 IU/dobę, w zależności od
masy ciała i podaży witaminy D w
diecie, przez cały rok (1⊕⊕⊕).
DOROŚLI (19–65 LAT)
• u osób zdrowych przebywających na słońcu z odkrytymi przedramionami i podudziami przez co najmniej 15 minut w godzinach od 10.00 do 15.00 bez kremów z filtrem w okresie od maja do września suplementacja nie jest konieczna, choć wciąż zalecana i bezpieczna (1⊕⊕⊕);
• jeżeli powyższe warunki nie są spełnione, zalecana jest suplementacja w dawce 800–2000 IU/dobę, w zależności od
masy ciała i podaży witaminy D w
diecie, przez cały rok (1⊕⊕⊕).
SENIORZY (>65–75 LAT) ORAZ OSOBY Z CIEMNĄ KARNACJĄ SKÓRY
• z uwagi na zmniejszoną skuteczność syntezy skórnej
suplementacja przez cały rok w dawce 800–2000
IU/dobę, w zależności od masy ciała i podaży witaminy D w diecie (1⊕⊕⊕).
SENIORZY (>75 LAT)
• z uwagi na zmniejszoną skuteczność syntezy skórnej oraz
potencjalnie obniżoną absorpcję z
przewodu pokarmowego i zmieniony
metabolizm witaminy D suplementacja przez cały rok w dawce 2000–4000 IU/dobę, w
zależności od masy ciała i podaży
witaminy D w diecie (2⊕⊕).
KOBIETY W CZASIE CIĄŻY I LAKTACJI
• kobiety w okresie prokreacji i planujące ciążę powinny
mieć zagwarantowaną odpowiednią podaż witaminy D, taką jak w ogólnej populacji
osób dorosłych, jeżeli to możliwe pod kontrolą 25(OH)D w surowicy (1⊕⊕⊕);
• po potwierdzeniu ciąży suplementacja powinna być
prowadzona pod kontrolą 25(OH)D w
surowicy, tak aby utrzymać stężenie optymalne w granicach >30–50 ng/ml (1⊕⊕⊕);
Komentarze
Prześlij komentarz